Altijd een vinger aan de pols van het personeel
Nieuwe medewerkers zoeken, vinden én zorgen dat ze blijven, het zijn de uitdagingen van een krappe arbeidsmarkt. Olympia ontwikkelde de Olympia Hartslagmeter, een tool die wekelijks de stemming op de werkvloer peilt door alle medewerkers één simpele vraag te stellen: welk cijfer geef je de afgelopen week?
“Bedrijven die willen groeien zijn vaak geneigd meer te investeren in het werven van geschikte kandidaten dan in het binnenhouden van de mensen die zich al aan het bedrijf hebben verbonden,” zegt Business Developer Sjack van Zandvoort. “Maar groeien is een stuk gemakkelijker als je tegelijkertijd de uitstroom vermindert. Met de Hartslagmeter ben je voortdurend op de hoogte van de stemming van de medewerkers en kan je direct verbeteringen doorvoeren als ze ergens ontevreden over zijn. Daar kan je quick wins mee maken, die je anders zou missen.”
Momentopname
De Hartslagmeter is geen vervanging van traditionele medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Die bieden een breed inzicht in de betrokkenheid en motivatie van de medewerkers in een langere periode. “Maar je kan de Hartslagmeter wel zien als aanvulling,” zegt Sjack. “Want zo’n jaarlijkse enquête geeft weliswaar een algemeen beeld, maar is tegelijk altijd een momentopname. De Hartslagmeter biedt continue data. Je houdt daarmee bijna letterlijk een vinger aan de pols van je personeel.”
Toelichting
De kracht zit hem in de eenvoud. Iedere vrijdagmiddag krijgen medewerkers een e-mail met het verzoek om één vraag te beantwoorden: wat voor cijfer geef je deze week, op een schaal van 1 tot 10, en waarom. Er zijn inmiddels pilots met de Hartslagmeter geweest bij twee klanten van ons. “5000 medewerkers bij een callcenter en 2000 medewerkers in de logistiek ontvingen wekelijks de e-mail,” zegt Sjack. “De respons ligt gemiddeld tussen de 25% en 30%. Dat zijn dus aantallen waar je wel conclusies uit kan trekken. We zien daarnaast dat het grootste deel van de respondenten het veld met toelichting invult. En dat is vooral mooi, want die toelichtingen bieden de informatie waar je wat aan hebt.”
Direct resultaat
“Dankzij de toelichtingen op het cijfer krijg je elke week belangrijke inzichten. Zo weet je wat er goed gaat, en eigenlijk nog wel belangrijker, wat er beter kan. De toelichtingen worden elke week gelezen en besproken. Soms gaat het over onderwerpen die niet beïnvloedbaar zijn. Het is duidelijk geworden dat een week met slecht weer het cijfer significant naar beneden beïnvloed. Maar er zijn gelukkig ook onderwerpen die je direct kan aanpakken. Zo kwam er bijvoorbeeld naar voren dat het inwerktraject bij een van onze klanten onvoldoende was. Dit was aan te passen, de klant heeft het inwerktraject verbeterd.
Met direct resultaat: ze zagen de scores van week tot week stijgen.”
Collega’s
Naast praktische verbeterpunten, levert de Hartslagmeter ook algemene inzichten op.
Zo noemen respondenten die hun week een 8, een 9 of een 10 geven, bijna altijd collega’s in hun toelichting. Lees ook: "3 tips: Hoe investeer je in een goede werksfeer?"
Simon van Esch, expert op het gebied van medewerkersverbondenheid zegt hierover: “Een goede band met collega’s geldt als een soort randvoorwaarde om het naar je zin te hebben, net als bijvoorbeeld een passend salaris.
Toch moeten we het effect hiervan op de algehele werkbeleving niet overschatten. Waardering, autonomie en betrokkenheid van de leidinggevende zijn nóg belangrijker. Als dat allemaal in orde is, dan is de sfeer op het werk vanzelf een stuk beter.”