PSO trede 3: erkenning voor onze sociale impact
In 2021 behaalde Olympia de hoogste trede op de Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Als eerste van de top 10-spelers in de uitzendbranche. Dat betekent dat wij veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan hielpen. En daar zijn we ontzettend trots op. Cherise, werkzaam bij expertisecentrum Olympia Werkvertrouwen, vertelt.
PSO Trede 3
“PSO is een dagelijks onderwerp binnen Olympia. Het is een mooie tool om onze impact te meten. Het behalen van PSO Trede 3 betekent dat minimaal 3,7% van de flexkrachten die via Olympia werkte vanuit een kwetsbare arbeidsmarktpositie kwam. Denk aan mensen die langdurig in de bijstand zitten, jongeren zonder startkwalificatie, statushouders, mensen met een fysieke of lichamelijke beperking en ex-gedetineerden. En wij hebben zelfs 5,7% uit deze groep aan een baan geholpen. Dat zijn bijna 3000 mensen. Een heel mooi aantal.”
Duurzaam inzetbaar
“Dit willen we natuurlijk vasthouden. We hebben onszelf als doel gesteld om te blijven groeien in PSO-uren en percentage. Daarom werken we binnen Olympia Werkvertrouwen nauw samen met het UWV, gemeentes en WerkgeverServicepunten. We hebben een goede werkwijze gevonden om deelnemers uit hun bestand aan werk te helpen. Zo kijken we niet meer vanuit de gevraagde werkervaring, maar veel meer naar de competenties. Wat kan een kandidaat? Waar ligt de potentie van diegene? En we bieden ze de juiste begeleiding. Hierdoor krijg je meer gemotiveerde werknemers en blijven ze duurzaam inzetbaar. Voor veel werkgevers fijn in deze krappe arbeidsmarkt.”
Werken aan een inclusieve arbeidsmarkt
Ook Oekraïense vluchtelingen behoren tot de groep mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2022 was het een belangrijke opdracht om hen aan het werk te helpen. Olympia zette een speciale taskforce op om zich op die groep te richten. En nam zelf ook twee Oekraïense vluchtelingen in dienst: Yullia en Daria. Zij pluizen regels, wetgevingen en regelingen uit voor hun landgenoten en begeleiden ze naar werk. Dankzij hun inzet hebben al meer dan 300 vluchtelingen een baan gevonden. Cherise vertelt hoe waardevol het is om hen in het team te hebben:
“We merkten dat Oekraïense vluchtelingen dolgraag willen werken. Ze willen iets terugdoen voor de maatschappij en even de ellende in het thuisland vergeten. Om hen goed te begeleiden, namen we Yullia en Daria aan. In korte tijd maakten zij de wetten en regels van Nederland eigen en zijn vraagbaak voor hun landgenoten. Zorgverzekering, kinderopvang, belastingen. Yullia en Daria weten het of zoeken het voor ze uit. Dat is heel anders in Nederland en daar hebben Oekraïense kandidaten hulp bij nodig. Voor hen is het dan heel fijn om in hun moedertaal vragen te stellen en uitleg te krijgen.”
“Yullia en Daria hebben een andere achtergrond dan het werk dat ze nu doen. Maar ze doen dit zo goed en met zoveel plezier. Ze zeggen dat dit hun leukste baan ooit is en dat ze op zondag blij zijn dat het morgen weer maandag is. Zij weten dat wat zij doen, ertoe doet. Voor zichzelf, maar ook voor de Oekraïense vluchtelingen. Dat werkt ook door op de kandidaten. Die zijn enorm gemotiveerd om te werken, mede dankzij Yullia en Daria. Dat zegt wel wat.”